// require_once 'formhandler/class.FormHandler.php'; ?> Locksley Collective

Welkom bij Locksley Collective

logo Locksley Collective

Krasse Knarrenhof

Wie wil nu niet in een geborgen omgeving wonen met een aantal gelijkgestemden? En ook nog betaalbaar?
Deze droom van Liedeke Reitsma probeerde ze te realiseren in de periode dat ik eindverantwoordelijke was voor de wijk Stadshagen in Zwolle.

Het Knarrenhof Concept - comfortabel oud worden

Oog voor elkaar in het Knarrenhof Concept

Voor nieuwste nieuws zie www.knarrenhof.nl

Begin Mei 2014 al ruim 358 geinteresseerden in concept Knarrenhof (Zwolle, Amersfoort, Hilversum, Utrecht, Amsterdam, Groningen, Hardenberg, Assen, Gouda)

Geen ontwikkelaar of corporatie durfde het in 2011 aan om zo een hofje te beginnen in Zwolle. De kring van Liedeke heeft namelijk wel veel energie en dromen, maar weinig geld en dan moet je vaak langer zoeken om vrienden te vinden. Eind 2012 - toen ik niet meer werkzaam was voor de gemeente Zwolle - heb ik daarom met Liedeke de handschoen opgepakt. We hebben het Krasse Knarrenhof op www.wikaza.nl in Zwolle gezet. Toen ging het snel, eerst 8, toen 12, 16 en 21 geinteresseerden. Momenteel hebben we meer dan 85 aanmeldingen en ruim 65 betalende leden (alleen al in Zwolle en Amersfoort). Dit zijn leden van de vereniging Krasse Knarrenhof. Zij betalen een bescheiden contributie die gebruikt wordt voor koffie en zaalhuur van onze bijeenkomsten. 

Of het lukt weten we nog niet, maar soms is het zo dat juist de mensen die zeggen dat ze de wereld willen veranderen ook de eersten zijn die het daadwerkelijk doen. De kans op realisatie word elke dag, met elke nieuwe deelnemer groter. Wij zijn aan het proberen om voor een selecte groep Zwolle een beetje mooier te maken. Klik hier voor het artikel in de Stentor hierover

Of klik hier voor ons artikel in de Peperbus

Inmiddels heeft Locksley Collective  4 bijeenkomsten met geintereseerden gehad. Op de laatste bijeenkomst waren ruim 60 mensen aanwezig. 

In dit project heeft iedereen een eigen zelfstandige woning met een eigen voordeur en terras (minimaal 20m2). De woon, slaap en badkamer zijn allen op begane grond. Deze ruimtes en de hal zijn ruim genoeg voor eventueel een rolstoel of indien ooit nodig thuisverpleging. Maar de insteek is uiteraard zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen! Als extra heeft de hof een gezamenlijke tuin, ook proberen we een gezamenlijke ruimte te realiseren voor de vele hobbies die mensen delen. Zo is er een aantal deelnemers dat graag klust, zijn er diverse kaarters en bridgers en is er ook een behoorlijke groep die schildert. Niets moet in deze hof, maar de mogelijkheden om dingen samen te doen zijn aanwezig.

De deelnemers zijn een mooie verzameling van energieke en bevlogen mensen, van 42 tot 87 jaar, gemiddeld 58,8 jaar oud. Meer dan de helft doet vrijwilligerswerk, allen zijn bereid om waar nodig de ouderwetse burenhulp te geven. Een behoorlijk deel van de mensen komt uit een koophuis en kan kopen, de rest wil huren. Er zijn diverse mensen die erg handig zijn met de handen of met computers en ICT. Er zijn mensen die handig zijn met auto's, of met koken of organiseren, tuinonderhoud etc etc.

Inmiddels heeft de provincie Overijssel dit CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeversschap) initiatief gesteund met subsidie, onze dank hiervoor! We streven erna om eind dit jaar het schetsontwerp klaar te hebben. Qua locatie zijn Stadshagen en de locatie Aa-bad favoriet. Hierover moeten we nog met de gemeente in gesprek, er is daar een welwillende grondhouding om hierover in gesprek te gaan. Dat wil overigens nog niet zeggen dat het geregeld is, maar er is zeker progressie!

De schetsen geven aan hoe het eruit kan gaan zien. Omdat binnen de hof woningen van 60 tot 160m2 mogelijk zijn, kan het ook zijn dat we nog variatie kunnen aanbrengen in de hoogte van de daklijn, zodat er verspringingen optreden in de hoogte. 

Mensen kunnen zich aanmelden bij peter@locksleycollective.nl .

Inmiddels ook in Amersfoort Amsterdam, Utrecht en Hardenberg, en in voorbereiding in Groningen en Hilversum!

UPDATE 4: Inmiddels zijn er in sommige knarrenhoven al meer dan 100 leden! In Amsterdam zijn er zelfs al meer dan 150! Desondanks zijn er nog steeds plaatsen te vergeven, dus meld u nu snel aan!

UPDATE 3: "Alle seinen lijken op groen te staan voor de Krasse Knarrenhof, een buurtje waar ouderen zelfstandig kunnen wonen in huizen die ontworpen zijn voor zorg en ondersteuning. Het enige wat nog ontbreekt is duidelijkheid over de grondprijs en de bouwprijs, maar over beide aspecten onderhandelen de initiatiefnemers met de gemeente en aannemers." Klik hier voor het hele artikel in de stentor

Zo blijkt nog maar een keer dat het Knarrenhof concept leeft in de maatschappij. U kunt zich echter nog gerust aanmelden bij peter@locksleycollective.nl!

UPDATE 2: Op 23 mei is een informatiebijeenkomst geweest voor het Knarrenhof in Zwolle. Er was een overweldigende belangstelling met 140 aanwezigen. Op 5 juni heeft de gemeente Hardenberg ons uitgenodigd om te vertellen over het concept Knarrenhof. Deze bijeenkomst was een groot succes met maar liefst 360 aanwezigen! Dit steeg ver boven onze verwachtingen uit en zorgde er zelfs voor dat de bijeenkomst op het laatste moment verplaatst werd naar een locale theaterzaal.Uit beide voorbeelden blijkt dat het Krasse Knarrenhof ‘leeft’ en hoe (klaarblijkelijk) het concept op een positieve manier aanspreekt!

UDATE 1: Het Krasse Knarrenhof concept is inmiddels van 153 naar 358+ leden gegroeid. Er zijn echter nog steeds genoeg plekken vrij, u kunt zich dan ook aanmelden via peter@locksleycollective.nl!

 

Meer info

Plaats: Zwolle & diverse andere locaties!

Opdrachtgever: Diverse Krasse Knarren